Trefpunt Spiritualiteit & Filosofie

Waarom een Trefpunt Spiritualiteit & Filosofie?

ZB Bibliotheek van Zeeland. Foto: Wim van Gorsel, 2021. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 187838.

In een tijd van ontkerkelijking en secularisatie wil de Maieutics School mensen de gelegenheid bieden om zich opnieuw op levensbeschouwelijke vraagstukken te oriënteren. Veel mensen in Nederland, jong en oud, hebben bijzondere ervaringen opgedaan op levensbeschouwelijk gebied waarover zij nauwelijks met iemand kunnen praten. Andere mensen worstelen wellicht met levensbeschouwe-lijke vragen, bijvoorbeeld over hun gelovige of juist atheïstische levenshouding. De Maieutics School wil op dit punt een klankbord bieden door infomiddagen in het leven te roepen. Bezoekers kunnen deze middagen vrij in- en uitlopen.

Locatie: ZB – Bibliotheek van Zeeland (Kousteensedijk 7, Middelburg)

Dag: iedere eerste vrijdag van de maand

 

Programma

Trefpunt 2 mei 2025

Dr. Paul Groenenboom

Na een succesvol eerste Trefpunt afgelopen vrijdag 4 april zien we uit naar een volgende editie op vrijdag 2 mei. De inleider zal zijn dr. Paul Groenenboom. Zijn bijdrage heeft als titel ‘De verwerking van grenservaringen’.

Samenvatting

Grenservaringen, waaronder we bijvoorbeeld een mystieke eenheidservaring, crisis-telepathie, spookverschijnselen, nabij-de-dood-ervaringen en contact met overledenen verstaan, hebben een enorme impact op mensen. Recent Nederlands onderzoek toont aan dat dergelijke belevenissen grote invloed kunnen hebben op de persoon die het ondergaat en op diens levenshouding. Dr. Groenenboom zal hiervan voorbeelden geven en bespreken op wat voor manier mensen kunnen worden geholpen met de verwerking van hun grenservaring. Bezoekers van het Trefpunt zijn van harte uitgenodigd om hun eigen grenservaringen en/of spirituele inzichten met elkaar te delen. Indien mogelijk zal dr. Groenenboom vanuit zijn expertise vragen beantwoorden.

Biografie

Dr. Paul Groenenboom is in 1979 gepromoveerd in de theoretische natuurkunde. Hij heeft tot zijn pensioen gewerkt bij diverse bedrijven aan de ontwikkeling en toepassing van numerieke software voor industriële processen, en hierover gepubliceerd, voordrachten gegeven en trainingen gedaan, veelal in het buitenland. Sinds vele jaren is hij actief geïnteresseerd in parapsychologie waarover hij veel gelezen en ook geschreven heeft. Hij is bestuurslid van de (Nederlandse) Society for Psychical Research (SPR) en lid van de redactie van het tijdschrift van de SPR. Hij is docent aan de Academie voor Geesteswetenschappen te Utrecht.

 

Trefpunt 6 juni 2025

Drs. Rinus van Warven

De derde editie van het Trefpunt is op vrijdag 6 juni. De inleider zal dan zijn drs. Rinus van Warven. Zijn bijdrage heeft als titel ‘Bijna-dood-ervaringen en dualiteit’.

Samenvatting

Volgt eventueel nog…

Biografie

Drs. Rinus van Warven is theoloog, ethicus en cultuurfilosoof, verhalenverteller, coach en uitgever van boeken op het gebied van zingeving, levensbeschouwing en spiritualiteit (Uitgeverij Van Warven). Hij is docent aan de Academie voor Geesteswetenschappen te Utrecht. Hij had ooit zelf een bijna-doodervaring en is bevriend met cardioloog en bestsellerauteur Pim van Lommel (van Eindeloos bewustzijn). Van Warven publiceerde onder meer de fascinerende bundel Het geheim van Elysion. 45 jaar studie naar nabij-de-dood-ervaringen. Over bewustzijn in liefde zonder waarheen (2020), met bijdragen van onder anderen Pim van Lommel, Eben Alexander en Hans Gerding.

 

Trefpunt 4 juli 2025

Margaretha Gieles

De vierde editie van het Trefpunt is op vrijdag 4 juli. De inleider zal dan zijn Margaretha Gieles. Haar bijdrage gaat over hooggevoeligheid.

Samenvatting

Volgt eventueel nog…

Biografie

Marga Gieles uit Middelburg is medium, docent en auteur van diverse boeken, waaronder Kleur je leven in balans en Dood zijn bestaat niet. Op haar website lezen we het volgende: “Als kind was ik overgevoelig voor sferen en stemmingen en zag soms overledenen. In mijn jeugd verdween het helderzien, maar verhevigde de heldervoelendheid. Wat ik ermee moest was voor mij een raadsel. Ik had er alleen maar last van. En met wie kon je er over praten? Ik heb het over de jaren zestig, zeventig en tachtig”.

 

Thema’s van het Trefpunt

Op de begane grond van de bibliotheek is er een plek (de zogeheten Klapbank) waar mensen eenmaal per maand bij elkaar kunnen komen en kunnen praten over zaken als paranormale verschijnselen, hooggevoeligheid, levensbeschouwelijke vraagstukken (theologische en filosofische kwesties) en buitengewone ervaringen. Met buitengewone ervaringen zijn hier o.a. bedoeld de buiten-lichamelijke ervaring of BLE (= de plotselinge ervaring dat je voelt dat je opeens buiten je lichaam bent), de gedeelde-dood-ervaring of GDE (= de plotselinge ervaring dat je iemand die overlijdt ‘begeleidt’ naar een andere werkelijkheid) en natuurlijk de nabij-de-dood-ervaring of NDE (= de plotselinge ervaring dat je je niet meer in de materiële werkelijkheid bevindt).

 

Drietrapsraket

De maandelijkse bijeenkomst van het Trefpunt, die het karakter heeft van een laagdrempelige inloopmiddag, ziet eruit als een drietrapsraket:

1) elke bijeenkomst zal worden geopend met een praatje over een relevant thema

2) vervolgens zal er publiekelijk gelegenheid zijn tot het stellen van vragen en tot dialoog

3) tenslotte zal er gelegenheid zijn om vrijblijvend en ongedwongen in kleiner verband met elkaar van gedachten te wisselen. Dat laatste kan eventueel een-op-een met iemand die speciaal aan het Trefpunt is verbonden.

Onderzoek wijst uit dat er enerzijds behoefte is om over dit onderwerp te praten, terwijl het anderzijds nog steeds in de taboesfeer hangt. Erover praten kan de verwerking bevorderen.

 

Voor wie is het Trefpunt?

Alle geïnteresseerden en uiteraard ervaringsdeskundigen zijn van harte welkom!

De Filosofische Praktijk

De achtergrond van het Trefpunt Spiritualiteit & Filosofie is wat men tegenwoordig de Filosofische Praktijk noemt. Die kunnen we omschrijven als een soort geestelijke werkplaats waar men probeert wijzer te worden. We kennen natuurlijk al andere soorten praktijken, zoals bijvoorbeeld de tandartspraktijk of de praktijk van de psycholoog. Maar die twee zijn vooral van medisch belang. Dat ligt anders bij de Filosofische Praktijk. Daar gaat het vooral om inzicht in iemands levensbeschouwelijke ontwikkeling en/of inzicht in existentiële vraagstukken, zoals bijvoorbeeld bepaalde levenskeuzes. Uiteraard kunnen psychologie en filosofie elkaar raken, maar de filosoof wil niet zozeer een psychologisch probleem behandelen, zoals bijvoorbeeld een fobie. Hij wil als klankbord fungeren, zodat mensen meer inzicht krijgen in hun leven als zodanig. In Nederland bestaan momenteel diverse vormen van Filosofische Praktijk. Er bestaat zelfs een Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP).

Uitleg in woord en beeld...

De Filosofische Praktijk in de Maieutics School

Zoals ook op de homepagina staat omschreven en in het boekje Onvoorwaardelijke Liefde wordt uitgelegd, gaan we in de Maieutics School uit van twee fundamentele menselijke ervaringen: 1) de ervaring van eindigheid (twijfelervaring) en 2) die van oneindigheid (totaliteitservaring). Tot de eerste soort rekenen we ervaringen van mislukking, verraad, sterfelijkheid, angst, verdriet of pijn. Tot de tweede soort rekenen we de nabij-de-dood-ervaring (NDE) en soortgelijke ervaringen. Zowel de twijfel- als de totaliteitservaring geven aanleiding tot filosofische vragen over het leven. Daarop is de Filosofische Praktijk in de Maieutics School gericht. We willen die vragen bespreekbaar maken.

Uit onderzoek blijkt dat kennis uit de totaliteitservaring een heilzame werking heeft op de menselijke psyche. Die kennis brengt ons tot het inzicht dat wijzelf en anderen in essentie liefdevolle wezens zijn. Alleen al dit inzicht kan ons helpen in de omgang met onszelf en met anderen. Indien egoïsme en narcisme plaatsmaken voor een gezonde vorm van zelfliefde (= zorg voor en acceptatie van zichzelf), verdwijnt de innerlijke leegte en afhankelijkheid. Vanuit deze toestand van persoonlijke voldoening en tevredenheid is men vanzelf ook liefdevoller naar de medemens. Immers, men moet eerst liefde voelen om haar te kunnen schenken…

Voorts voert de totaliteitservaring ons terug naar onze metafysische bron van Onvoorwaardelijke Liefde. Dat inzicht kan een grote inspiratie zijn voor de hoop op een leven na de dood. Daarmee is een leven bedoeld dat in veel opzichten volstrekt onvergelijkbaar is met het leven hier op aarde. De metafysische wereld overstijgt al onze verwachtingen…

De Filosofische Praktijk in de Maieutics School wil op de zojuist genoemde aspecten inzoomen. Daarbij fungeert de filosofisch practicus als gesprekspartner die de bezoeker helpt om voor zichzelf helderheid te bereiken. Doel is om inzichten te vinden waarmee de betrokkene vervolgens aan de slag kan. Het is bijvoorbeeld bekend dat suïcidanten, nadat zij al dan niet uit persoonlijke ondervinding met kennis uit de totaliteitservaring in aanraking zijn gekomen, vaak geen nieuwe pogingen meer doen. Ook is bekend dat de totaliteitservaring kan helpen bij rouwverwerking na een overlijden.

Onvoorwaardelijke Liefde. De belangrijkste les uit de nabij-de-dood-ervaring. Filosofisch pleidooi voor een nieuwe levensbeschouwing

Klik hier voor info & verkoop